Vanliga konsumentfrågor om sparande

Här har vi samlat de vanligaste frågorna som svenska sparare brukar ha innan de börjar investera. Syftet är att ge dig en trygg och tydlig överblick.

1. Är det säkert att spara i aktier och fonder?

Det är generellt sett säkert att spara genom etablerade aktiemäklare som Avanza och Nordnet, eftersom dessa står under Finansinspektionens tillsyn och omfattas av investerarskydd. Det finns dock alltid en marknadsrisk – värdet på dina investeringar kan gå både upp och ner.

2. Vad kostar det att spara?

Avgifterna kan variera beroende på vilken plattform du använder och vilka produkter du investerar i. Vanliga avgifter är:

På Sparkapital.se hjälper vi dig jämföra dessa avgifter.

3. Vad händer om banken eller plattformen går i konkurs?

Om en bank eller plattform går i konkurs är dina tillgångar fortfarande skyddade. Värdepapper som aktier och fonder är separerade från bankens tillgångar. I Sverige finns ett investerarskydd på upp till 250 000 kr för vissa fall, och insättningsgaranti för kontanta medel upp till 1 050 000 kr.

4. Hur beskattas mitt sparande?

Om du sparar via ett investeringssparkonto (ISK) betalar du en årlig schablonskatt baserad på kontots värde. Det är enklare än att deklarera varje försäljning själv. På ett traditionellt aktiekonto måste du deklarera vinst och förlust själv varje gång du säljer ett värdepapper.

5. Vad är skillnaden mellan ISK, kapitalförsäkring och aktiekonto?

ISK är mest populärt bland småsparare eftersom det är enkelt och skattemässigt fördelaktigt. Kapitalförsäkring fungerar likt ISK men passar ofta bättre för pension eller arv, medan ett aktiekonto ger dig full kontroll – men kräver deklaration. Läs mer i vår ISK-guide.

6. Kan man förlora allt sitt kapital?

Ja, om du investerar i enskilda aktier eller högriskprodukter finns det risk att hela investeringen kan gå förlorad. Därför rekommenderas riskspridning – t.ex. via breda indexfonder.

7. Vad bör jag tänka på som nybörjare?

Vår sida Grunderna i sparande är en bra startpunkt.